TELKODER: “Haberleşme giderleri enflasyonun gerisinde kaldı.”
Özgür Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), geçtiğimiz günlerde BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) her yıl sonunda yayınladığı verilerden yola çıkarak hazırladığı 2022 yılı iletişim maliyetleri raporunu yayınladı. TELKODER, Bir Ailenin İletişim Maliyetleri Raporu’na göre, her birinin evinde sabit telefon ve genişbant internet aboneliği bulunan, her üyenin cep telefonu limiti bulunan 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama iletişim maliyetinin geçen yıla göre yaklaşık %25 arttı. Bu oranın resmi enflasyon oranı olan yüzde 64,27’nin oldukça altında olduğuna dikkat çekti.
2021 yılında TÜFE’de yıllık resmi enflasyon %36,08 olmasına rağmen iletişim harcamaları sadece %13,41 artarak yine yıllık enflasyonun oldukça gerisinde kaldı.
Elektronik Haberleşme branşının enflasyondaki düşüşe olumlu katkısı bulunmaktadır.
TELKODER, dövizdeki yüksek artış, kredi faizlerindeki artış, işçilik maliyetlerindeki artış, elektrik fiyatlarındaki artış gibi tüm maliyet artışlarından doğrudan etkilenen iletişim departmanının bu artışların çok da yüksek olmadığına dikkat çekiyor. tamamen kullanıcı fiyatlarına yansır.
TELKODER, Özel Temas Vergisi’nin (ÖİV) 2021’de yüzde 7,5’ten yüzde 10’a çıkarılmasına karşı çıktı ve dünyanın başka hiçbir ülkesinde olmayan bu verginin tamamen kaldırılması gerektiğini savundu.
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ender Teberci, “Son yıllarda düzenli olarak hazırladığımız Elektronik Haberleşmede Aile Tüketimi Araştırması’na göre ailelerin haberleşme maliyetlerinde bu yıl bir önceki döneme göre yüzde 25’lik bir artış olmasına rağmen bu artış geçen yılın çok altında kaldı. TELKODER olarak vatandaşımızın ekonomik haberleşme hakkını her zaman savunuruz.Bu noktada %10’a çıkarılan Özel İrtibat Vergisi’nin kaldırılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. bu verginin başka örneği yok ve bu tür yükler halkımızın ucuz iletişim hizmeti alma hakkını zorluyor.Öte yandan temsilcisi olduğumuz alternatif telekomünikasyon şirketlerinin sürdürülebilirlik değerini de vurgulamak gerekiyor. Resmi bilgilere göre enflasyon %64 (TÜFE) seviyesinde ve tüm üretim, altyapı ve işletme maliyetleri dolardaki artıştan etkileniyor. hizmet bütçelerini gereken oranda artıramadı ve yumuşatma oranı sınırlı kaldı. terim. Bu noktada vatandaşlarımızın alternatif ve kaliteli haberleşme hizmetlerine mevcut ekonomik kurallar açısından uygun görülebilecek fiyatlara ulaşabilmesi için bir istikrar sağlanmalıdır.”değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı