İyi Parti, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Adaylığına İtiraz Dilekçesini Partinin YSK Temsilcisine İletti: “Bu Siyasi Bir Tavır Değildir.
İYİ Parti, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığı dilekçesini partisinin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk’e devretti. YSK önünde açıklama yapan ÂLÂ Partisi Genel Sekreteri Uğur Poyraz, YSK’nın yarın açıklayacağı geçici aday listesinde Erdoğan’ın adının yer alması halinde dilekçelerini işleme koyacaklarını belirtti. Bu siyasi bir duruş değil. Bu hukuki bir duruş. Tabi olduğu Anayasa’ya saygımızla ilgili” dedi.
İYİ Parti, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına itirazını partisinin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk’e iletti. YSK önünde açıklama yapan UYGUN Partisi Genel Sekreteri Uğur Poyraz, yarın Resmi Gazete’de yayımlanacak geçici cumhurbaşkanı aday listesinde Erdoğan’ın adının yer alması halinde itirazlarını sürece sunacaklarını belirtti.
“YSK’nın oluşturduğu takvime göre geçici başkan listeleri yarın açıklanacaktır. Bununla ilgili olarak YSK Temsilcimiz Sayın Mustafa Tolga Öztürk olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın ilanına ilişkin gerekli Anayasa ve Yönetmelikler hakkında bilgi verilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olması artık mümkün.Bugün Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nun teknik detaylarını ve ilgili unsurlarını içeren dilekçemizi temsilcimize teslim ettik.
Cumhurbaşkanlığı Geçici Listesi yarın prestijle Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra, AKP Grubu’nun MHP Grubu ile birlikte yaptığı YSK başvurusu Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın YSK tarafından geçici listede yayımlanması halinde, Anayasamızın ilgili 101. Mevzuatımızda yer alan 106. madde ve devamına ilişkin kararlara göre üçüncü kez aday olamayacağı yönündeki genel görüşümüzü ve hukuki itirazımızı YSK temsilcimize ilettik. Resmi Gazete’den sonra evrak işleme konulacak.
“2014 YILINDA İLK KEZ, 2018 YILINDA 2. KEZ M. ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI SEÇİLMİŞTİR”
İYİ Parti olarak bugüne kadar siyasetimizi hukuk, demokrasi ve adalet üzerine inşa ettik. Bu nedenle bugün herhangi bir muhalif duruş veya duygu ile hareket etmiyoruz. Hepimizin tabi olduğu mevcut Anayasa ve ilgili mevzuat gereği bu uygulamayı yapıyoruz. Kaldı ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev süresi ikinci dönem olarak ilan edilmiş olup, 2017 referandumunda yapılan anayasa değişikliğinde anayasayı yapan konumunda olan iktidar ile metinleri hazırlayan hükümetin iktidara gelmesi mümkün değildir. ilgili olanlar onu unutmuş veya dikkatlerinden kaçmıştır. Bundan dolayı biliyorsunuz ki cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilir, 2007 yılında Anayasamızda yer aldı. 2017 yılında yapılan değişiklikte bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla Sayın Erdoğan’ın 2014’te ilk, 2018’de ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildiğini şu anda hepimiz biliyoruz. Önümüzdeki seçimlerde zaman konuşma konusu olacak. Bu, Anayasa’da açıkça belirtilmemiştir.
“BU SİYASİ BİR TUTUM DEĞİL, HUKUKİ BİR TUTUMDUR”
Başvurumuzu Anayasa’nın ilgili maddelerinden yola çıkarak yapıyoruz. Bu nedenle YSK, Anayasa ve kanunlarla bağlıdır. Bağlılık yemini etmiş üyelerden oluşur. Umarım yarın YSK kesintili listede olmaz ve Sayın Erdoğan’ın adı mevcut Anayasa ve kanunların emrettiği geçici aday listesinde olmaz. Ama YSK yarın Sayın Erdoğan’ın ismini yayınlarsa biz de yayınlarız. Bunu bir kez daha vurguluyorum. Bu siyasi bir duruş değil. Bu yasal bir işlemdir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak hepimizin tabi olduğu Anayasa’ya saygımızdır. Bu nedenle YSK’ya bu başvuruyu yapıyoruz. YSK’nın anayasaya ve hukuka uygun olarak dikkatli bir karar vereceğinden şüphem yok.”
“NEFRETLİ MİLLETİMİZE HUKUK, ADALET VE BUNLAR ÜZERİNDE KURACAĞIMIZ DEMOKRASİYLE BİR SÜREÇ SÖZ VERİYORUZ”
Poyraz, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Poyraz, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın Erdoğan’ın adaylığına ilişkin tartışmaları vurgulayan bir soruya “Geç bunları” yanıtını verdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımızın şunu bilmesi yeterlidir. Bizim Anayasamızda bir kişi iki defadan fazla Cumhurbaşkanı seçilemez” diyor. Olay aslında bu kadar net. Bunun dışında anayasa yapım tekniğini içeren diğer hukuki, doktrinsel görüş ve tavsiyeler… Bütün bunlar konunun detayını oluşturuyor. Mevzuatımız, anayasamız; Açıkça diyor ki, ‘Bir kişi iki defadan fazla Başkan seçilemez.’ Bunu ortadan kaldıracak hiçbir cümle yok.
Bununla ilgili zaman zaman yorumlar yapılıyor: 2017’de sistem değişti, hükümet sistemi değişti. Hükümet sistemi değişti ama siz burada yeni bir cumhurbaşkanlığı makamı ve konsepti oluştururken bu ülkede yeni bir devlet kurulmadı. Yeni bir anayasa yok, tamamen değiştirilmiş bir anayasa yok. Bu bir anayasa değişikliğidir. Anayasa değişikliğinde bu maddeyi unutmadılarsa, bu madde konusunda herhangi bir özensizlik göstermedilerse bu durum mevcut anayasada çok net bir şekilde ifade edilmiştir.
Yani ‘Aşın bunları’, ‘Bir kere olmaz’, ‘Siz yapın, mahkeme kararı gelir’ gibi mevcut hükümetin benimsediği ve yönlendirdiği bir dil var. Biz aziz milletimize hukukla, adaletle, bunun üzerine inşa ettiğimiz demokrasiyle bir süreç vaat ediyoruz. Dolayısıyla bugün biz de bize verilen yetkiye istinaden bu uygulamayı yaptık. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”